
آثار تاریخی گمشده ایران و جهان
آثار تاریخی گمشده ایران و جهان
گاهی در مسیر تاریخ، اتفاقاتی رخ می دهد که باعث از بین رفتن برخی مکان های تاریخی و یا گمشدن آن ها شده اند. این اتفاقات می توانند حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله و یا رویداد هایی چون نبرد میان دودمان های مختلف باشد. البته شرایط آب و هوایی و پدیده های طبیعی نیز قادرند گاهی حتی شهرهایی را زیر خروارها خاک مدفون نمایند. در این مطلب سعی کرده ایم با کاوش در دل تاریخ، مکان هایی را که به کلی گم شده اند و یا بخش های مختصری باقی مانده اند به شما معرفی نماییم. با ما در آثار تاریخی گمشده ایران و جهان همراه باشید.

شگفتی های شهر سوخته
شهر سوخته، ایران
شهر سوخته نام بقایای شهری باستانی کشورمان است که در ۵۶ کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل-زاهدان در استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است. این شهر کهن روی آبرفت های رودخانه هیرمند به دریاچه هامون قرار دارد که زمانی در ساحل آن رودخانه بنا شده بود. دوره بنای این شهر بزرگ مقارن با دوره برنز تمدن جیرفت است و ایرانیان حدود ۶هزار سال پیش در این شهر زندگی میکردهاند. گفته می شود شهر سوخته پیشرفته ترین شهر جهان قدیم بوده و حتی بسیار پیشرفته تر از دولت شهر کرت که سینوهه در کتابش از آن یاد کرده، بوده است. در تاریخ ۲۲ ژوئن ۲۰۱۴ در سی و هشتمین اجلاس یونسکو، شهر سوخته به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت گردید. این محوطه باستانی هفدهمین اثر تاریخی ایران در فهرست یونسکو می باشد که با قدمت ۵۰۰۰ ساله هم اکنون، یکی از پیشرفته ترین شهرهای باستانی دنیا به حساب می آید.

شگفتی ترو در ترکیه
تروآ، ترکیه
شهر افسانه ای تروآ که با حماسه ایلیاد هومر به شهرت رسیده، هم اکنون در شمال غربی کشور ترکیه قرار گرفته و در واقع محلی است که جنگ تروی در آن اتفاق افتاد. محوطه باستانی تروا دارای چندین لایه خرابه است که عمرش به اواخر قرن ۱۳ پیش از میلاد می رسد. سالیان طولانی گمان میشد شهر تروآ همچون آتلانتیس، شهری خیالی است اما «هاینریش شلیمان»، باستان شناس آلمانی، سال ۱۸۷۰ به حفاری در این محل پرداخت و چندین شهر بنا شده را بر روی یکدیگر یافت. در آنجا دیوارهای دفاعی درست همانطور که هومر توصیف کرده بود وجود داشت. جواهراتی نیر در این محوطه کشف شد که به جواهرات هلن نسبت داده شد. در ابتدا گمان می شد این جواهرات مکشوفه گم شده اند اما در حقیقت اتحادیه جماهیر شوروی در جریان جنگ جهانی آنها را به سرقت برده بود و هم اکنون در موزه پوشکین نگهداری میشوند. باستان شناسان همچنین دریافتند که این شهر حدود سال ۳۰۰۰ قبل از میلاد ساخته شده و پس از چندین و چند بار ویرانی، هر بار شهر جدیدی روی خرابه های شهر قبلی بنا میشده است.

شگفتی های اِفسوس در ترکیه
اِفسوس، ترکیه
افِسوس از شهرهای ایونیا در آناتولی باستان بوده است که امروزه ویرانه های آن اکنون در سه کیلومتری جنوب شهر سلجوق استان ازمیر به عنوان مرکز گردشگری و باستان شناسی کاربرد دارد. جاذبه های گردشگری این شهر، همه ساله جهانگردان زیادی را به این منطقه جذب میکند. «افسوس» میزبان یکی از هفت کلیسای آسیا در کتاب «مکاشفه یوحنا» در «عهد جدید» بوده و شاید انجیل یوحنا در این محل به رشته تحریر درآمده باشد. بسیاری بر این باورند که اصحاب کهف در این شهر زندگی کرده اند و در غاری که در آن نزدیکی وجود دارد به خواب رفته اند. کشف بسیاری از اسناد مربوط به مسیحیت و مذاهب پیشین، «افسوس» را در زمره مهم ترین بقایای تاریخی قرار داده است.
برگرفته از الی گشت
امیدواریم از خواندن آثار تاریخی گمشده ایران و جهان لذت کافی را برده باشید.
[…] دارد که جزء تمدن های گمشده تا… باشد که هنوز […]
[…] اروپا که به ثبت میراث جهانی یونس… نیز رسیده است. […]